mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Koření

Zázvor (zinziber officinale)

Zázvor je tropická vytrvalá rostlina z čeledi zázvorovitých, jejíž původ je v Asii. Má asi sto druhů.

Slovo zázvor pochází ze sanskrtu singabera a znamená "rohovitý". Jako koření bývá užíván oddenek rostliny ať už čerstvý nebo sušený v podobě prášku. Oddenek je podzemní stonek, ne kořen, se kterým bývá zaměňován. Další koření se získává například z oddenků kurkumy (japonský šafrán) a galangy.

Trocha historie

Zázvor, symbol asijské kuchyně, je v módě už několik let. Evropané objevují jeho svěží, kořeněnou a zároveň aromatickou chuť.

Přesto byl zázvor, tak málo upotřebený v kuchyni našich rodičů a prarodičů, velmi užívaný ve starších časech, především ve středověku. Zázvor je navíc jedním z nejstarších koření. Byl známý už v antice. Používali jej obzvlášť Římané, a to jako lék proti nevolnostem a nákazám a jako povzbuzovač organismu.

Kdysi byl zázvor nejužívanějším kořením. Dodával vůni vínům z Clarée (k předkrmům) a středověkému pití na vinné bázi - Hypocras (k dezertům), aromatizoval jídla a často byl součástí dezertu. Tehdy bylo koření výsadou vyšších tříd společnosti, protože bylo synonymem bohatství. Existovalo mnoho směsí, zejména směs nazvaná "camelin", která obsahuje zázvor a skořici.

Stejně jako ostatní koření i zázvor se stal v průběhu staletí staromódní. Znovu se začal používat až ve 20. století. Býval užíván i jako domnělé afrodiziakum.

Dnes se už zázvor nepěstuje v Asii, ale v Austrálii.

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie