mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Koření

Vanilka (vanilla flagrans)

Vanilka je druh orchideje, původem z Mexika. Pomocí kořenů (ve formě liánu) se ovíjí kolem stromů či jiných okolních podpěr. Liány mají zelenou barvu, jsou válcovité a dužnaté. Zelené listy jsou oválné a velké, dosahující délky až 25 centimetrů. Květy, vonící, jsou bílé až světle žluté.

Existuje mnoho druhů a poddruhů vanilky, ale pouze tři z nich jsou skutečně využívány:

  • Vanilka známá pod názvem "vanilkový Bourbon" (vanilla flagrans), pochází z Madagaskaru, Réunionu a Komorských ostrovů. Je také produkována v Indii nebo v Mexiku.
  • Tahitská vanilka, používaná hlavně v parfumerii, protože její vůně není tak aromatická.
  • Vanilla pompona, druh vanilky pěstovaná v Antilách, která má ale malou výtěžnost.

Ve světě je nejvíce rozšířený a prodávaný vanilkový Bourbon.

Pěstování vanilky vyžaduje lidský zásah při oplodňování orchideje. Provádí se z květu na květ. A to ráno, za suchého počasí, po 3 měsíce. Z opylení se vyvine plod - lusk. V Mexiku, odkud vanilka pochází, toto opylení provádí speciální druh včel, vyskytující se ale jen v této oblasti.

Lusk vanilky je před usušením zelený a protáhlého tvaru. Své optimální velikosti dosahuje zhruba za šest týdnů a sklízí se několik měsíců poté.

Jedno rameno vanilky vyprodukuje mezi čtyřiceti až sty lusky. Na 1 kg lusků již připravených k expedici jsou potřeba 4 kg zelené vanilky.

Mezi sklizní a prodejem prochází lusky několika fázemi:

  • spaření: Tento krok spočívá v ponoření lusků do vody o teplotě 65° na několik minut.
  • napařování: ještě teplé lusky jsou zabaleny do beden a napařovány 12 hodin. Lusk změní barvu na svoji charakteristickou.
  • sušení: Tento proces trvá asi 6 týdnů. Sušení probíhá nejdříve na slunci a pak ve stínu.
  • umístění do košů: lusky jsou uzavřeny v koších několik týdnů. Lusky pokryté plísní jsou pravidelně čištěny.
  • třídění: lusky jsou roztřízeny podle jejich velikosti, barvy a kvality.
  • balení: lusky jsou seskupeny podle jejich kvality po zhruba 80 až 100 kusech.

Lusk vanilky obsahuje tisíce drobných velmi aromatických černých semen.

Používá se v kuchyni, ale také v například při výrobě parfémů.

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie