mňam-mňam.cz: Pro ty co nemají čas na vaření

vyhledej recept

nápověda pro vyhledávání
podle surovin

+cibule +hrách -česnek

podle názvu

guláš

rozš. vyhledávání

Zkušenosti - Koření

Šťovík kyselý (Rumex acetosa)

Šťovík kyselý je druh listové zeleniny. Má velké zelené více nebo méně protáhlé listy podle toho, o jakou odrůdu se jedná. Ze zeleni jeho listů se vyrábí potravinářské barvivo. Šťovík se v kuchyni používá hlavně jako koření.

Syrovým šťovíkem můžeme dochutit saláty, krémové omáčky nebo salátové zálivky. Vhodný je ale i k posypání a ozdobení ryb, drůbeže a vajíček.
Vařený šťovík může dokonce nahradit i špenát. Je skvělým základem každé omáčky nebo polévky. Výborně se hodí i k vejci. Jeho nakyslá chuť se totiž přenese i na bílek, žloutku přitom dodá krásnou barvu.
Pro tuto svoji nakyslou, někdy až hořkou chuť si ho lidé cenili už ve středověku, v době, kdy byly kyselé šťávy a odvary velmi cenné. Dříve se však šťovík užíval více v medicíně, než v kulinářství.
Štovík se díky své specifické chuti stal klasickou součásti francouzské kuchyně, a to hlavně díky známému " lososu na šťovíku ". Jeho jemně kyselá až smetanová chuť se báječně hodí k jemnému, na jazyku rozplývajícímu se rybímu masu.

Šťovík je skvělé koření k dochucování polévek nebo zeleniny, může znamenat příjemnou inovací ve vaší kuchyni.

Typy

  • Šťovík dělá skvrny a špiní, proto je dobré při práci s ním používat pouze nerezový příbor.
  • Díky své kyselosti se hodí také ke změkčení masa nebo rybích kostí, takže jím můžete nadívat ryby nebo posypávat maso.
  • Zdá se vám šťovík až příliš kyselý? Stačí přidat trochu cukru, medu nebo smetany a jeho výrazná chuť se zmírní.

Bohatý na:

  • hořčík
  • draslík
  • železo
  • vlákninu
  • vitamíny A, C a E.

Bylina z čeledi Rdesnovité, známá od starověku, pochází ze severní Asie.

mapa stránek (c) 2008 ChrisFromParis
Vitana | Garmin Run-Up | Legie